Türkiye’nin ilk yerli elektrikli araba üreticisi TOGG, ilk modelinin fiyatlarını duyurarak çevrimiçi ön siparişe başlamaya hazırlanıyor.
TOGG T10X’in standart menzil modeli, 953.000 Türk Lirası (yaklaşık 50.200 dolar) ile 1.055 milyon lira (yaklaşık 55.600 dolar) arasında değişen fiyatlarla sunulacak. Uzun menzil modeli ise 1.215 milyon lira (yaklaşık 64.000 dolar) olarak belirlendi.
TOGG T10X için çevrimiçi ön siparişler 16-27 Mart tarihleri arasında alınacak ve teslimatlar Mart ayının sonlarına doğru başlayacak.
160 kW güce (218 beygir gücü) sahip T10X’in arka tekerlekten çekişli iki farklı batarya seçeneği bulunuyor. Alıcılar, 314 kilometre (195 mil) veya 523 km (325 mi) arasında değişen bir menzil seçeneği arasından tercih yapabilirler.
İlk versiyon olan T10X, 0’dan 100 km/s hıza 7.6 saniyede çıkabilirken, ikinci versiyonun teslimatları 29 Ekim’de başlayacak ve 0-100 km/s’ye 4.8 saniyede ulaşabilecek.
320 kW güce (435 beygir gücü) sahip ikinci versiyon aynı zamanda dört tekerlekten çekiş özelliğine sahip.
TOGG T10X’in bataryaları, hızlı şarj istasyonlarında yüzde 20’den yüzde 80’e kadar olan şarjı 28 dakikadan kısa sürede tamamlayabiliyor.
Sürücüler, elektrikli araç için altı farklı renk seçeneğinden de seçim yapabilirler.
TOGG ve Türkiye’nin Otomotiv Vizyonu
Türkiye, ilk milli otomobil fabrikasını, ülkenin kuzeybatısındaki Bursa ilinde bulunan Gemlik Kampüsü’nde açtı.
TOGG, Türkiye Otomobil İnisiyatifi Grubu olarak adlandırılan beş şirketin konsorsiyumunun kısaltmasıdır.
TOGG’un CEO’su Gurcan Karakas, markanın geleceği konusunda güven dolu bir şekilde konuşarak aracın sadece bir “araba” olmayacağını belirtti. Karakas, “Markayı tanıtmada ‘araba’ kelimesini kullanmadık. TOGG, kullanıcılarına ev konforunu ve sağlıklı bir deneyimi sunacak” dedi.
TOGG’un arkasındaki fikir, küresel ölçekte rekabet edebilecek bir ürün yaratmaktı. Karakas, Türkiye’nin otomotiv ürünleri, yolcu araçları, hafif ticari araçlar ve kamyonlar ürettiğini, ancak ülkenin kendi markasına sahip olmadığını belirtti. “Şimdi kendi markamız var,” diyen Karakas, “Ve bu sadece bir marka değil, muhtemelen dünyada bir ilk olan bir ekosistem.”
Türkiye, elli yıl öncesine kadar kendi otomobilini yapma girişimlerinde bulunmuştu, ancak bu projeler genellikle fazla ileriye gitmedi.
TOGG’un başarısı, Gemlik Kampüsü’nün açılışı sırasındaki kutlamalarda görülen ulusal duygunun uygun bir yansımasıdır. 1.2 milyon metrekarelik bir alanda inşa edilen dev kampüs, Türkiye’nin uzun vadeli bir hayalini gerçekleştirdi. Aynı zamanda, projenin başlangıcından bu yana dört yıl boyunca çokça çaba sarf eden Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir vizyonudur.
TOGG, tamamen elektrikli olması ve çevre dostu yakıt kaynaklarına dayanmaması nedeniyle gerçekten modern bir ürün olarak adlandırılabilir. Ayrıca, aracın tasarımı, Ferrari için birçok modeli yaratan İtalya’nın Pininfarina şirketi tarafından tasarlandı.
Şu anda TOGG, 200 veya 400 beygir gücüne sahip iki seçenekte sunulacak. 200 beygir gücündeki motorun, sıfırdan 100 kilometreye 7.6 saniyede çıkabildiği söyleniyor, 400 beygir gücündeki motor ise sadece 4.8 saniyede sıfırdan 100 kilometreye ulaşabiliyor.
TOGG’un geliştirdiği ileri lityum-iyon pil teknolojisi, şirketin iddiasına göre yarım saat içinde %80’e kadar şarj olabiliyor.
Başlangıçta TOGG, 2030 yılına kadar beş farklı varyant üretmeyi planlıyor: bir SUV, bir Sedan, bir C-Hatchback, bir B-SUV ve bir B-MPV. Ayrıca, konsorsiyum gelecek sekiz yıl içinde en az bir milyon araç üretmeyi hedefliyor.
TOGG, Türk otomobil pazarı için bir ‘oyun değiştirici’ olarak adlandırılabilir mi? Karakas, bunun kesinlikle öyle olduğunu düşünüyor. “Sadece Türk otomotiv pazarı için değil. Biz bu (küresel) otomotiv endüstrisinin dönüşümü olduğuna inanıyoruz,” dedi. “Oyunun kurallarını belirleyen oyunculardan biriyiz ve bu, büyük bir fark yaratıyor gibi görünüyor.”
Türkiye’nin ilk yerli elektrikli araba üreticisi TOGG, ilk modelinin fiyatlarını duyurarak çevrimiçi ön siparişe başlamaya hazırlanıyor.
Özet : TOGG T10X’in standart menzil modeli, 953.000 Türk Lirası (yaklaşık 50.200 dolar) ile 1.055 milyon lira (yaklaşık 55.600 dolar) arasında değişen fiyatlarla sunulacak. Uzun menzil modeli ise 1.215 milyon lira (yaklaşık 64.000 dolar) olarak belirlendi. Şu anda TOGG, 200 veya 400 beygir gücüne sahip iki seçenekte sunulacak. 200 beygir gücündeki motorun, sıfırdan 100 kilometreye 7.6 saniyede çıkabildiği söyleniyor, 400 beygir gücündeki motor ise sadece 4.8 saniyede sıfırdan 100 kilometreye ulaşabiliyor. Türkiye’nin ilk yerli elektrikli araba üreticisi TOGG, ilk modelinin fiyatlarını duyurarak çevrimiçi ön siparişe başlamaya hazırlanıyor.